02-03-08

deze week van alles over gezondheid

Wat is gezonde-voeding?????

Gezonde voeding is niet zomaar in 1-2-3 uit te leggen. Er zijn boekenkasten vol geschreven over gezonde voeding. In dit artikel geef ik je daarom enkele basisprincipes mee.

Waarschijnlijk weet je dat gefrituurd voedsel, suiker, slechte vetten, vet vlees, koekjes en snoepgoed niet gezond zijn. Maar misschien denk je bijvoorbeeld ook dat noten en zaden, vette vis en zuivel slecht zijn. Dan doe je er goed aan om dit artikel te lezen.

Als we gezonde voeding opdelen in de verschillende categorieën, is dit een goed overzicht:

Zuivel: kies voor magere varianten. Deze bevatten alle benodigde voedingsstoffen, maar veel minder vetten dan de volle varianten. Voorbeelden: magere yoghurt, kwark, melk, enz… Kies zoveel mogelijk onbewerkte producten. Tegenwoordig staan de koelkasten van de warenhuizen vol met fruityoghurt en -kaasjes. Deze bevatten naast allerlei toegevoegde stoffen meestal ook een bom suiker of zoetstoffen.

Vlees: opteer voor magere vleessoorten zoals kip, kalkoen, konijn en beperk de echte vette vleessoorten zoals varkensribben, worsten en vet beleg. Af en toe een steak is geen probleem, zolang het niet dagelijks is.

Vis: alle vissoorten, schaal- en schelpdieren zijn zeer gezond. Met vis kan je weinig verkeerd doen. De vette vissoorten (zalm, makreel) zijn zelfs het gezondst voor je, omdat ze grote hoeveelheden omega-3 vetten bevatten.

Granen: eet altijd bruine boterhammen (volkorenbrood of andere donkere broodsoorten. Wit brood wordt door je lichaam op dezelfde manier behandeld als pure suiker. Wit brood is eigenlijk snoepgoed. Schrap het van je menu!

Daarnaast kies je voor natuurlijke ontbijtgranen zoals havermout, muesli,… Populaire ontbijtgranen (meestal met chocosmaak of honing) zijn suikerbommen! Ze zijn niet gezond voor jou maar ook niet voor je kinderen! Lees het etiket even en kijk hoeveel suikers en siropen er in verwerkt zijn. Een gezond begin van de dag? Ik dacht het niet!

Groenten en fruit: groenten en fruit moeten een groot deel van je menu uitmaken. Schep je bord altijd halfvol groenten en neem pas daarna vlees/vis en bijgerechten (aardappelen, rijst, pasta,…)

Koolhydraten: aardappelen (opgelet met vleesjus!), bruine rijst, volkorenpasta, tarwekorrels en andere natuurlijke graansoorten. Zaken als witte rijst, witte pasta schrap je van je menu. Dit zijn producten die allerlei processen hebben ondergaan om ze wit te maken en zijn slecht voor je lichaam

Producten die je moet schrappen of zoveel mogelijk vermijden: witte pasta, witte rijst, wit brood, suiker, slechte vetten in koekjes, chips, enz; witte bloem, vet vlees, vette zuivel

06:15 Gepost door Hexana in Gezondheid | Permalink | Commentaren (4) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Commentaren

ikke elke dag verse soep met groentjes van de tuin mjam mjam!
geniet van je zondag meid

Gepost door: callemie | 02-03-08

Minder Dag Hexana, Ik zou zeggen dat de Westerse mens best met wat minder weg kan - vooral dan veel minder vlees eten. Het is niet enkel gezonder, maar nog milieuvriendelijker ook.

Groetjes

Gepost door: Vrijdenker | 02-03-08

HALLO HEXANA IK LUST GEEN VLEES MAAR SNOEPEN DAT IK KAN,GEZOND IS HET NIET MAAR LEKKER WEL.
EEN GELUK DAT JE ZUSTER MIJ NIET KENT EN DAT SOLDAATJE HAHAHAHA GROETJES EN OOK AAN FRITSKE VAN LIZZY.

Gepost door: crazy lizzy | 02-03-08

Hexana, ik probeer ook zo gezond mogelijk te eten, maar of dat veel uitmaakt in die verontreinigde en hectische wereld waar we nu in leven...enfin, k'ben zo'n 3jaar geleden gestopt met roken en ik voel mij daar toch beter bij. liefs, prulleke.

Gepost door: nicole | 02-03-08

De commentaren zijn gesloten.