12-03-08

Is-jouw-immuunsysteem-in-topconditie????

Je immuunsysteem is je verdediging tegen allerlei ziektes. Het is de bewaker van je goede gezondheid.
Toch is het bij veel mensen verzwakt. Dit leidt tot aanhoudende problemen met hun gezondheid. Tijd dus om enkele belangrijke zaken door te nemen.

Enkele zaken die je kan doen om je immuunsysteem te versterken:

Vermijd suiker: suiker verzwakt je immuunsysteem vrijwel onmiddellijk. Als je een ziekte voelt opkomen (bijvoorbeeld een verkoudheid), dien je direct je suikerinname beperken. Het is altijd aan te raden om suiker tot het absolute minimum te beperken. Het is niet alleen een enorme dikmaker, het berooft je lichaam ook van vitaminen en mineralen.Niet alleen pure suiker dien je te vermijden. Suiker komt ook voor in zeer veel bewerkte voedingsmiddelen (koekjes, snoep, kant-en-klare maaltijden, vruchtensappen, enz)

Rust voldoende: wanneer je vermoeid bent, is het moeilijker voor je om dagelijkse taken uit te voeren. Je immuunsysteem heeft het ook moeilijker om eventuele indringers af te schrikken als je moe bent. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Rusten en slapen zorgen er voor dat je lichaam recupereert, zodat het klaar is om alle taken uit te voeren.

Eet regelmatig knoflook: knoflook is een enorm sterk middel: het heeft zowel een anti-bacteriële, antivirale als anti-schimmel werking. Daarom is knoflook een voedingsmiddel dat iedere dag gegeten zou moeten worden. Verse knoflook is in dat geval het beste. Denk er ook aan dat de actieve bestanddelen in knoflook snel verdwijnen. Daarom is het best om knoflook pas direct voor de maaltijd fijn te hakken en in je gerechten te verwerken.

Beperk stress: we hebben allemaal met stress te maken, maar als stress niet aangepakt wordt, gaat het je immuunsysteem enorm verzwakken. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 90% van alle ziektes en aandoeningen voortvloeien uit stress.

Regelmatig beweging: als je regelmatig beweging neemt, verbetert de doorstroming van bloed en zuurstof in je lichaam. Je immuunsysteem krijgt hierdoor extra energie, waardoor het beter functioneert. Zelfs simpele activiteiten zoals wandelen en fietsen zijn uitstekende manieren om je immuunsysteem te verhogen.

Was je handen regelmatig: door je handen regelmatig te wassen, voorkom je dat virussen en bacteriën in je lichaam komen. Je immuunsysteem zou sterk genoeg moeten zijn om deze indringers uit te schakelen, maar als ze in de eerste plaats al niet binnendringen, hoef je je hiervoor al geen zorgen te maken.

Beperk je alcoholconsumptie: teveel alcohol drinken brengt je immuunsysteem op 2 manieren schade toe. Ten eerste berooft het je lichaam van nodige vitaminen en mineralen,waardoor je afweersysteem minder goed functioneert. Ten tweede zorgt alcohol ervoor dat je witte bloedcellen minder goed in staat zijn om virussen en bacteriën te doden. Overmatig alcoholgebruik zorgt er voor dat je witte bloedcellen zich minder snel vermenigvuldigen, waardoor je dus te weinig “bewakers” in je lichaam hebt. Eén drankje heeft dit effect niet, maar meer dan 2 heeft een negatieve invloed op je gezondheid.

Overgewicht: overgewicht leidt tot een fel verzwakt immuunsysteem. Het voorkomt dat je witte bloedcellen zich snel kunnen vermenigvuldigen, antistoffen kunnen aanmaken tegen de indringers en zich snel naar “de plaats van de misdaad” kunnen begeven.Overgewicht verzwakt je lichaam dus enorm. Het zet de deur voor indringers en ziektes wijd open. Je kan de deur voor deze ongewenste gasten sluiten door je overgewicht aan te pakken.

06:00 Gepost door Hexana in Gezondheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.