14-03-08

hoe-kom-ik-van-die-moeheid-af

Moeheid, een gebrek aan energie, slaapproblemen,… Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die met deze klachten kampen.

Zelfs na een nachtrust van 8 uur of meer, zijn ze nog steeds enorm moe. Ze hebben een gebrek aan energie, creativiteit en kunnen amper functioneren. Maar wat is de oorzaak van deze moeheid?

Wel, het antwoord is heel wat ingewikkelder dan de vraag, want er zijn heel wat oorzaken van een gebrek aan energie en moeheid:

Uitdroging: wanneer je te weinig water drinkt, kunnen je spieren en lichaamsfuncties niet normaal functioneren. Uitdroging (of een begin daarvan) is waarschijnlijk de grootste oorzaak van je moeheid. Als je daarnaast moeite hebt om je te concentreren, moeilijk omgevingsgeluiden kan verdragen, vaak hoofdpijn hebt en een slecht humeur hebt, kan je maar beter water beginnen drinken. De kans is immers heel groot dat je lichaam onvoldoende vocht heeft.

Misschien lach je dit weg, maar geloof me: als je onverklaarbaar moe bent en je drinkt 1,5 liter water, zal je vlug merken dat je energiepeil omhoog gaat.

Het gebruik van koffie en alcohol: deze producten drijven vocht af, waardoor je je moe gaat voelen. Koffie zorgt even voor een stijging van je energieniveau door de cafeïne maar al snel daarna voel je je weer moe. Waardoor je nog meer naar koffie snakt en je al vlug in een vicieuze cirkel terecht komt.

Een slechte nachtrust: een versleten matras of hoofdkussen kunnen ervoor zorgen dat je helemaal niet uitgeslapen wakker wordt. Ga daarom even langs bij een slaapcentrum en laat je adviseren.

Sommige mensen willen besparen op een goede matras, maar ik begrijp dit niet. Je bed is de plaats waar je het meeste van je tijd vertoeft, toch wordt het belang van een goede matras of hoofdkussen weggelachen.

Te weinig beweging: hoe minder actief je bent, hoe minder fit en energiek je je voelt. Beweging maakt energie en stoffen in je hersenen vrij. Deze stoffen doen je meteen goed voelen.

Als je je moe en futloos voelt, trek onmiddellijk je schoenen aan en ga een half uurtje wandelen. Je merkt al vlug dat je meer energie krijgt en de moeheid ebt weg.

Sommige mensen geloven dit niet. Jij misschien ook niet.

06:00 Gepost door Hexana in Gezondheid | Permalink | Commentaren (6) | Tags: gezondheid, slapen, moe, joggen, wandelen, loppen |  Facebook |

Commentaren

Kom even binnenwippen voor ik weer voor een dagje ziekenhuis vertrek. Ik wens je een fijne vrijdag.

Gepost door: anita | 14-03-08

hey Lady. Heel juist wat je hier schrijft. Ik zal proberen om je raad zo goed mogelijk op te volgen. Ik wens je nog een fijne vrijdag.

Gepost door: martin | 14-03-08

Moe Ha, nu weet ik waarom ik altijd moe van het werk thuis kom! Ik drink nogal veel koffie. En ik die dacht dat het van het werken was!

Groetjes. Nog een prettig weekend!

Gepost door: Vrijdenker | 15-03-08

weekend. ik geloof het meteen hoor vooral van dat water klopt als een bus groetjes van arie en een fijn weekend....

Gepost door: arie | 15-03-08

Deze artikkel en zoals vele andere artikkelen komen tekort aan goede informatie, deze is indien je lange vermoeidheid hebt, je beter aan te melden bij een dokter om een bloedopname af te nemen. Want vermoeidheid kan uiteraard ook zeer erngstig zijn zoals leukemie en of een zeldzame ziekte zoals aplastische anemie enz....Ik zelf heb aplastische anemie en had ik beter informatie gevonden op internet over vermoeidheid dan had ik rapper behandeld geweest. Nu ondertussen heb ik een beenmergtransplantatie achter de rug. Dus aub zet eens wat meer informatie over vermoeidheid op want deze kunnen alle richtigen uitgaan.
Groeten Ritchie

Gepost door: Ritchie | 04-01-09

Voor mij klopt er niks van. Ik drink geen koffie heb zeer goed matras en hoofdkussen, sport 6 keer per week en ben nog steeds de hele dag moe. Bloed is ook geprikt volledig onderzoek gehad en ben gezond, maar zou graag wel van de vermoeidheid afkomen... iemand?

Gepost door: ik | 01-07-09

De commentaren zijn gesloten.