18-03-08

Cholesterol verlagen?

Het woord cholesterol roept vandaag heel wat negatieve reacties op. De marketingjongens van grote voedingsbedrijven weten dit maar al te goed en spelen handig in op de cholesterol-gekte. Meer en meer producten worden als cholesterolarm bestempeld. Maar zijn deze producten wel zo gezond als ze doen uitschijnen? Lees even verder, het resultaat zal je verbazen.

Een onderzoek, gepubliceerd in The Medical Post, toont aan dat consumenten niet op de hoogte zijn van de samenstelling van dergelijke “cholesterol vriendelijke” voedingsmiddelen. Want deze producten mogen dan weinig cholesterol bevatten, ze zijn overladen met suikers en transvetten. En deze stoffen zijn zo mogelijk nog schadelijker voor je gezondheid!

Teveel suikers en geharde vetten zorgen voor overbodige calorieën. Je raadt het al: deze extra calorieën leiden tot zaarlijvigheid, diabetes en hartziekten. Daar komt nog bovenop dat geharde vetten de grootste oorzaak zijn van hart- en vaatziekten, en niet zozeer de totale cholesterol in voeding.

Onderzoekers komen tot deze verbazende conclusie. Ze ontdekten dat 50% van de mensen met hart- en vaatziekten een normale cholesterolspiegel hadden. Sommige mensen met zeer ernstige hartziekten hebben een gezonde of zelfs een lage cholesterol.

Een andere studie bewijst dat mannen in Schotland en Zweden dezelfde cholesterolwaarden hebben, maar toch komen hartaanvallen in Schotland 3 maal meer voor dan in Zweden. Is dit misschien te verklaren door het feit dat Schotten veel minder groenten, fruit en vis eten dan de Zweden?

De grote boosdoeners van een te hoge cholesterol zijn de geharde, verzadigde vetten. Daarom wordt boter meer en meer vervangen door margarine, rijk aan poly onverzadigde vetten en worden er plantaardige oliën gebruikt om te bakken.

Waarschijnlijk weet je al dat er goede en slechte vetten bestaan. De goede vetten zijn de onverzadigde omega 3 vetten, die vooral in vette vis voorkomt. De slechte vetten zijn de verzadigde, geharde vetten die voornamelijk in bewerkte voedingsmiddelen te vinden is (koekjes, kant-en-klare maaltijden, snacks, gebak,…)

Een andere factor die een rol speelt in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten is insuline resistantie. Bij mensen die lijden aan type 2 diabetes, reageert het lichaam niet meer op insuline, waardoor de cellen onvoldoende brandstof toegeleverd krijgen. De glucose uit voeding blijft daardoor in het bloed aanwezig, wat zorgt voor een te hoge suikerwaarde.

Zwaarlijvigheid veroorzaakt zo’n 90% van alle diabetesgevallen. 50% van deze mensen is voorbestemd om te sterven aan een hartziekte. De overige 10% van de diabetespatiënten heeft een aangeboren afwijking, die we type 1 diabetes noemen.

Wat kan je doen om je cholesterol terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau? Eerst en vooral, als je te zwaar bent: gewicht verliezen. Daarnaast is voldoende beweging, gecombineerd met een dieet rijk aan groenten en fruit onmisbaar. Stoppen met roken en natuurlijke cholesterolverlagers eten zijn de andere peilers van een cholesterol verlagend dieet.

Veel mensen weten zelfs niet meer wat gezonde voeding is! Sommigen onder ons denken dat kant-en-klare maaltijden gezond zijn. Ik raad je aan om de verpakking goed te lezen en eens na te gaan hoeveel suikers, siropen en verzadigde, geharde vetten zo’n snelle hap bevat. Je zal verbaasd zijn!

Wil je je cholesterol op een natuurlijke, 100% veilige manier verlagen, neem dan even een kijkje op www.cholesterolverlagen.com. Zeker indien je momenteel cholesterolverlagende medicijnen neemt, doe je er best aan om deze website te bezoeken. Wist je dat cholesterolverlagers heel wat nare (en soms zelfs ronduit gevaarlijke) bijwerkingen vertonen?

07:00 Gepost door Hexana in Gezondheid | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gezondheid, cholestrerol, vermageren |  Facebook |

Commentaren

Als iemand op een veilige en natuurlijke manier het cholesterol wil verlagen raad ik je PPG-dieet.nl aan. Mijn art was verbaast toen ik hij mijn waardes zag na 5 weken PPGdieet gebruikt te hebben.

Succes met je blog!

Groetjes,

Nicole

Gepost door: Nicole | 01-07-08

Goed bericht Hexana. Het is zo dat weinig mensen echt weten wat ze eten. Of liever, wat er allemaal in zit. Maar je kan ook niet van iedereen verwachten dat ze weten wat termen als 'gedeeltelijk gehard vet' of 'transvet' betekenen.
Een kleine nuance, geharde vetten zorgen niet specifiek voor overtollige caloriën, erger...
Gedeeltelijk gehard vet is transvet, een chemisch bewerkt vet. Ons lichaam herkent deze stof niet en kan deze moeilijk afbreken. Gevolg hiervan is dat het zich opstapelt in onze aderen waardoor plak en bloedklonters ontstaan.

Kijk dus altijd goed tussen de ingrediënten. Zitten er transvetten in, laat het dan liggen.
Gegroet.

Gepost door: Sander | 19-10-09

De commentaren zijn gesloten.