28-03-08

een raar wist je dat

De elektrische stoel uitgevonden is door een tandarts?

In 1889 is de stoel in New York in gebruik genomen.


In Buffalo, New York, volgde een tandarts genaamd Alfred Southwick met belangstelling de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektriciteit. Hij dacht dat hij elektriciteit misschien zou kunnen gebruiken in zijn praktijk, wellicht als een verdovingsmiddel. Toen iemand uit Buffalo tegen een generator aanviel in de elektriciteitscentrale van New York en werd geëlektrokuteerd, kreeg Southwick een idee: dood door blootstelling aan elektriciteit is een snelle en pijnlose manier om te sterven. Het zou door de Staat overgenomen kunnen worden als een vervanging van het ophangen van mensen.

Op het zelfde moment kwam Dr. George Fell, ook uit Buffalo, tot de zelfde bevindingen. Nadat ze hun ideeën hadden uitgewisseld met elkaar Ging Dr. Fell en Southwick naar Colonel Rockwell, het hoofd van de 'Buffalo Society for the Prevention of Cruelty to Animals'. Ze vertelden Rockwell dat elektrokutie een efficiëntere en meer humane manier was om ongewilde dieren af te maken dan verdrinking, de methode die ze op dat moment het meeste gebruikten. Rockwell was het hier mee eens. In 1882 begonnen Southwick en Fell te experimenteren op de 'overtollige' dieren van Buffalo. Ze publiceerden hun bevindingen in wetenschappelijke tijdschriften.

Southwick had een invloedrijke vriend in New York; senator Daniel MacMillan. Toen Southwick MacMillan de resultaten van zijn experimenten toonde, schrok MacMillan ervan hoe goed elektrokutie te gebruiken was tegen diegenen die de doodstraf wilden afschaffen. Volgens Southwick was het grootste voordeel van elektrokutie het feit dat het snel en pijnloos was. Wanneer de tegenstanders van de doodstraf niet langer konden zeggen dat de doodstraf wreed en pijnlijk was zouden ze geen belangrijke argumenten meer hebben tegen de doodstraf. MacMillan, een fervent voorstander van de doodstraf, bracht Southwick’s ideeën naar gouverneur David Bennett Hill. Hill was overtuigd; In zijn ‘State of the State message’ van 1885 gaf hij de wetgevende macht van New York de opdracht voor het vinden van “een manier om het leven te nemen van hen die veroordeeld zijn om te sterven op een menslievender manier.”

De wetgevende macht schonk geen aandacht aan de zorgen van Hill in 1885. In 1886 gebruikte hij een andere aanpak; hij stelde een commissie in om te onderzoeken wat de meest humane en praktische manier is om doodstraffen uit te voeren, de “Commission to Investigate and Report the Most Humane and Practical Method of Carrying into Effect the Sentence of Death in Capital Cases”. Alfred Southwick, Matthew Hale en Elbridge Gerry werden benoemd als leden van deze commissie. De conclusie van de commissie bestond uit 95 pagina’s en kwam er op neer dat van alle manieren van executie die eventueel ophanging zouden kunnen vervangen, elektrokutie de beste optie was. Het rapport, ingediend in januari 1888, adviseerde dat New York elektrokutie zou moeten gebruiken als vervanging van het ophangen van ter dood veroordeelden. Een suggestie voor een wetsvoorstel voor de aanpassing van de Criminal Procedure Code kwam met het rapport. Het werd bijna meteen ingevoerd in de wetgeving.

De reactie van het publiek op de wet was verdeeld, en bij het aanbreken van de lente leek het te mislukken. Verscheidene veranderingen hadden slechts een geraamte overgelaten van de origineel ingediende wet. Maar op 8 mei, de laatste dag van de wetgevende zitting, manoeuvreerde senator Henry Coggleshell het wetsvoorstel terug in zijn oorspronkelijke vorm en hij kreeg de wet erdoor doormiddel van een stemming. Governor Hill signeerde het wetsvoorstel op 5 juni en het zou een wet worden op 1 januari 1889. Vanaf die datum zouden veroordeelde cirminelen in New York niet langer opgehangen worden maar geëlektrokuteerd.

07:00 Gepost door Hexana in Wist u Dat... | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doodstraf, eletriek, stoel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.