02-04-08

Kleding de geschiedenis ervan weet jij dat ??????

Voordat kleding werd uitgevonden, was de mens voortdurend naakt. Door genetisch onderzoek van luizen kunnen we iets zeggen over het ontstaan van kleding: 70.000 jaar geleden verscheen er naast de hoofdluis bij de mens een nieuwe subsoort: de lichaamsluis. Aangezien deze de bescherming van kleding nodig heeft om te overleven, betekent dit dat er vanaf dat moment gebieden op de wereld waren waar permanent kleding gedragen werd. (Volgens bioloog Mark Stoneking van het Max Planck Instituut, Duitsland in: Stoneking et al. (2003). Current Biology.)

02_schaapBontSchaapebont
De eerste kleding was waarschijnlijk van bont, dierenhuiden, bladeren of gras, dat om het lichaam werd gewikkeld of gebonden als bescherming tegen koude. Er bestaat weinig kennis over kleding in de
prehistorie, omdat kleding snel vergaat in de bodem. Er zijn echter in 1988 naalden gevonden gemaakt uit been en ivoor die uit ongeveer 30.000 voor Christus dateren. De vindplaats hiervan was bij Kostenki in Rusland
.

Verkrijgen van de kleding

In vroegere tijden kleedde men zich met de materialen die werden verkregen tijdens de jacht, en vergaren van voedsel. Huiden van dieren zijn het meest bekende voorbeeld. Na opkomst van de agrarische beschaving, ontstond ook het specialisme van kleding maken. Wol werd bijvoorbeeld gebruikt door spinners voor het maken van de basismaterialen voor kleding.

In recentere tijden is het verkrijgen van kleding niet meer verbonden aan het kunnen verkrijgen van huiden of wol, waarna je zelf de kleding moet maken. Je kunt naar de winkel gaan of op internet kleding aanschaffen.

Kleding van en in Andere landen

Kimonokilt1

Uit het buitenland komen wel eens kledingstukken die in Nederland en België ook aanslaan of bekend worden. Voorbeelden zijn:

  • Kilt
  • Kimono
  • Sombrero
  • Tulband
  • Fez

chameleon-kleding
Productiemethodes

  • maatkleding
  • confectie
  • maatforcé

Maatforcé is eigenlijk veredelde confectie. Onder de naam maatkleding bieden bedrijven kleding aan, het gaat als volgt: Er is paskleding aanwezig in verschillende maten, de klant past het kledingstuk dat zijn maat het meest benadert. De nodige veranderingen worden genoteerd, de klant kiest een stof uit en een model uit de beperkte hoeveelheid modellen. Alle gegevens worden gestuurd naar een atelier in een lagelonenland waar de stof en dergelijke naartoe gestuurd worden en het kledingstuk wordt op de confectie manier gemaakt en geleverd.

Een echt maatkostuum wordt niet geconfectioneerd waardoor een betere kwaliteit gegarandeerd wordt. Er wordt meer met de hand gewerkt en minder geplakt. het binnenwerk, dat u niet ziet maar het model bepaalt is los binnenwerk waardoor de structuur van de stof een mooier en natuurlijker uitstraling geeft. Aan het model zijn geen beperkingen gesteld, dit in tegenstelling tot maatforcé. De kleding blijft langer mooi, ook na chemisch reinigen, maar is wel duurder. Uiteindelijk is een echt maatkostuum niet echt duurder als je alles tegen elkaar afzet. Vooral omdat het langer meegaat en langer mooi blijft

06:00 Gepost door Hexana in Alles van vandaag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.