04-04-08

Weetjes over onze microgolf

Weleens afgevraagd waar die vandaan komt ?

hoe hij hier gekomen is ??

Jawel hier vindt je enkele antwoorden

microgolfDeze was eveneens in mijn bezit in de jaren 1988
De mogelijkheid om met behulp van microgolven voedsel te verwarmen is ontdekt door
Percy Spencer, die bij Raytheon (Raytheon Company is een Amerikaans defensie- en technologiebedrijf.)werkte en magnetrons( Een magnetron is een elektronenbuis die door middel van trilholten en een magneetveld hoogfrequente elektrische energie kan opwekken)bouwde voor radars. Percy had al vele uitvindingen gedaan en had 120 octrooien of te wel Patenten op zijn naam staan. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten, was gesmolten. Hij begreep onmiddellijk wat er gebeurde.

Het eerste voedsel dat vervolgens met behulp van microgolven bereid werd, was popcorn. Het tweede was een ei, dat echter in het gezicht van een van de proefnemers explodeerde.

In 1945 vroeg Raytheon patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 watt leveren, ongeveer drie keer zoveel als de tegenwoordige magnetrons leveren.

Gebruik

Voor het smakelijk bereiden van voedsel is de magnetron volgens velen niet zo geschikt. Doordat de warmte gelijkmatig in de buitenste 2 cm van het gerecht ontstaat, is er geen korstvorming en ook geen lokale grote verhitting die voor een krokant laagje kan zorgen. Dit is voor veel voedingsmiddelen een nadeel, maar in veel andere gevallen een voordeel:

  • Appelmoes, rabarbermoes en andere gestoofde vruchten kunnen eenvoudig in de magnetron worden bereid zonder dat je daar continu bij moet blijven en moet roeren.
  • Een witte saus van melk, boter en bloem kan in de magnetron worden bereid zonder klonteren en aanbranden. Het nadeel is dat niet eerst een roux gemaakt wordt, wat de smaak niet ten goede komt.
  • Veel groenten behouden hun smaak en kunnen zonder zout worden bereid. Sperziebonen krijgen bij magnetronbereiding echter een onprettig piepende schil.
  • geschilde aardappels zijn in 8-10 minuten gaar, in een heel klein beetje water. Na afloop 2 minuutjes laten staan om na te garen.
  • Een stuk zalm kan in een lepel witte wijn zeer goed in de magnetron in enkele minuten worden gegaard.

In combinatie met een conventioneel verwarmingselement zoals in een oven kunnen in een magnetron voedingsmiddelen gebraden worden, wat een smakelijker resultaat oplevert.

De magnetron kan wel heel nuttig worden gebruikt bij het ontdooien van diepgevroren voedsel, voordat het bereid wordt in de oven of op het fornuis. Verder komen er steeds meer kant-en-klaarmaaltijden op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron.

06:00 Gepost door Hexana in Alles van vandaag | Permalink | Commentaren (1) | Tags: koken, huishouden |  Facebook |

Commentaren

Hallo Hexana Hier wordt de magnetron of microgolfoven voornamelijk gebruikt om te ontdooien en melk op te warmen.
Voor de rest gebruik ik het fornuis en de warmeluchtoven met grill...maar toch zou ik het niet meer kunnen missen.
Ik wens je nog een heel fijne vrijdag toe en een prachtig en deugddoend weekend!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 04-04-08

De commentaren zijn gesloten.