05-04-08

Risico's bij gebruik van microgolf

De risico's bij gebruik van een magnetron zijn niet groot, maar door het te kort en te ongelijkmatig verhitten van eerder bereide kliekjes bestaat de kans dat niet alle bacteriën gedood worden, met een kans op voedselvergiftiging.

Metalen onderdelen horen niet in de magnetron thuis. Omdat deze de straling weerkaatsen, bereikt minder straling het voedsel. Bovendien kan het stralingselement oververhit raken als het te veel gereflecteerde straling terug ontvangt. Ook kunnen rond het metalen voorwerp vonken optreden, en metaaldampen ontstaan die op het eten neerslaan. Er zijn speciale metalen verpakkingen die wél geschikt zijn voor in de magnetron. Deze hebben geen scherpe uiteinden.

In geen geval mag men een magnetron manipuleren. De microgolven die zouden ontsnappen als de kooi van Faraday onverhoopt lek zou raken zouden zeer gevaarlijk kunnen zijn.

Er wordt ook gezegd dat mensen met een pacemaker niet in de buurt van een magnetron moeten komen omdat het apparaatje van slag zou kunnen raken.

Er bestaat een kans op superverhit water. Dat is water van 100°C of meer dat nog steeds vloeibaar is. Normaal gesproken gaat water borrelen als het kookt, omdat de waterdamp zo kan ontsnappen. De aanzet daarvoor wordt vaak gedaan door kalk en mineralen in het water, of door oneffenheden van het voorwerp waar het water in zit, bijvoorbeeld een beker (of een glas, etc.). Bij gedestilleerd water, of water met weinig mineralen komt dat proces soms niet op gang. Pas als er een voorwerp, zoals wat suiker of een theelepeltje in aanraking komt met het water, zal het opeens gaan borrelen en zelfs uit de beker spatten.

Twee wetenschappers, Hans Ulrich Hertel en professor Bernard Blanc, probeerden in 1989 een bewijs te leveren dat het eten van magnetronvoedsel serieuze gezondheidsrisico's met zich mee brengt. De ene wetenschapper probeerde publiek te gaan met de resultaten (zonder veel succes), de ander distantieerde zich volledig van het onderzoek. Ook consumentenorganisaties trekken de bewijzen in twijfel

06:00 Gepost door Hexana in Alles van vandaag | Permalink | Commentaren (5) | Tags: koken microgolf, huishouden |  Facebook |

Commentaren

Hallo Hexana Zo te horen kunnen wij beter de magnetronoven buiten werpen. Wat is er nog gezond, zelfs fruit en groenten uit eigen tuin blijkt ongezonder te zijn dan dat van winkels.
Groeten van mij en Veerle

Gepost door: Mike | 05-04-08

Hallo Hexana, Tegenwoordig is er niks nog goed!
En altijd maar tegenstrijdige berichten. De ene dag is dit goed, en de andere is het slecht.
Alles maar wat relativeren zeker!
Lieve groetjes

Gepost door: Mythoske | 05-04-08

geen magnatron... die hebben wij niet gewoon lekker bakken en opbakken hahaha groetjes jullie daar en een fijn weekend gr arie.

Gepost door: arie | 05-04-08

Ach, na de scharreleieren nu ook al de microgolfovens!

Gepost door: Leen | 06-04-08

Altijd wat gezever over iets anders...ik luister er gewoon niet meer naar!
Wij bakken gewoon in de pan, zoals vroeger!
Nog een fijne maandag, Hexana!

Gepost door: Denkertje | 07-04-08

De commentaren zijn gesloten.